Črno & rdeče

Oprosti, ampak…

24.07.2009 · 8 komentarjev

Jah, bogpomagaj. Starejša ko sem, več stvari in ljudi mi gre na živce in vse manj opravičil mi prihaja na pamet, da bi opravičila svoj odpor. Pravzaprav sem se odločila (noja, že en cajt nazaj), da mi ni potrebno opravičevati svoje nenaklonjenosti. Če bom kdaj koga po krivici užalila, se bom opravičila, če pa mu bom dala vedeti, da ga ne maram, ker mi je pač, iznevemkateregarazloga odvraten, mu bom dala vedeti. Na tak ali drugačen način.

Beseda “oprosti” je izjemno delikatne sorte in nekateri ljudje tako neskončno razmetavajo z njo, da popolnoma izgubi prvotni pomen, se izpridi in včasih izzveni kot medmet. Sama jo uporabljam silno poredko. Predvsem zato, ker sem večino časa prepričana, da ne delam nekomu krivice. Imam sindrom dokaj čiste vesti in če nekomu povem resnico in je užaljen, se res ne čutim dolžne se kesati in ga prositi odpuščanja. Če bi me v tej smeri kaj glodalo, bi. Seveda bi, madona, vestno grizenje je še hujše od operacije hemeroidov. Been there.

Prej sem se razpištolila na siolovi družinski konkurenci – ednevniku – v zvezi z besedo “ampak”. Sem mislila, da smo parade in Jacksona pokopali že nekaj dni nazaj, pa ne…še vedno se gremo: “Saj nimam nič proti njim, ampak…” AMPAK! Zabožjovoljo, z enim “ampak” se človek pokaže v pravi luči in jaz si takega človeka predstavljam, kako čez dan angelsko stoično in umirjeno opazuje vse kar je “drugačno” , zvečer pa se potrka po prsih in reče: hvalabogu, da nisem tak! Eh. Bruh, pravzaprav.

Pravzaprav sem se na ednevniku razpištolila že enkrat prej in me tako žuli, da bom svoj komentar prilepila kar sem. Anarhist je v neki silni inspiraciji prilepil fotke demonstrantov iz Prekmurja in zapisal tole: “Vem, da sem žleht, ampak dokler imajo denar za “blajhanje” in šminkerska sončna očala, jim najbrž ni hudega.”

Moj izliv pa je naslednji:

“Ok, Franci, čeprav rada občasno berem tvoje prispevke, me je današnji kratek komentar na dogajanje pred parlamentom malce pogrel.

Če se navežem samo na izgled delavk, ki te je tako zmotil Kako neznansko stereotipno! Mar bi morala ženska, ki izgubi službo in tolče revščino, obleči raztrgana, povaljana oblačila, se nehati urejati /umivati / ličiti, nositi očala zgolj in samo, če je slabovidna in predvsem ŽDETI DOMA, KER JE V “BEDU”?! Jah, saj…znano. Ko je človek na dnu, mora mirno nekje obtičati, čimbolj poskrbeti, da tudi na zunaj deluje zanikrno, se po možnosti zapiti in končati bodisi na štriku, bodisi na ulici. Šele takrat mu lahko rečemo Ubožček. Za kozlat.

Meni so všeč ženske, ki v stiski ne čepijo doma in se ne smilijo same sebi, ampak gredo na ulice in tulijo z dvignjeno pestjo, pa čeprav je videti brezveze, celo groteskno in marsikdo samo zamahne z roko, češ, kaj pa bodo dosegle. Ne! Upor je vrednota. Nočem živeti med roboti. In če si ženska z zadnjimi evri kupi barvo za lase, se pogleda v ogledalo in si reče: “Všeč sem si in nobeden me ne bo jebal v glavo!”, ji lahko samo čestitam in podpiram. Tako.

Moj izliv je verjetno posledica genov – prihajam iz Primorske, kjer se ljudje niso nikoli dlje časa niso pustili jahati. Ali pa zato, ker sem nestereotipna ženska.

Je pa fajn, ker si omenil, da veš, da si žleht. Bom razumela kot hipen zastoj možganov. “

Konec citata.

Ja, danes je očitno moj dan. In grem lepo zvečer v Open na performans Xenie in Vesne Milek, upajoč, da ne bo spet kak korajžen nasprotnik drugačnosti poskušal zažgati soljudi.

Pa še povezavi na bloga, kjer sem stresla svoje nezadovoljstvo in dobila inspiracijo za današnji zapis. Škoda, ker ne hodim na dopust. Če bi,  bi namesto bentenja na blog popala luštne fotke, pa še kakšen dadaistično obarvan komentarček odspodaj. Jebiga.

 • Share/Bookmark

Kategorije: Bizzariš · Krvoločno · Poučno
Tagano:8 odzivov ↓

 • alcessa // 24.07.2009 17:27

  Re. “poblajhana”: pred kratkim so v Špiglu opisali žensko, za katero so rekli, da je najbrž tipičen primerek današnje brezposelne ženske. Med drugim so omenili tudi, da je zavrnila vse službe, zaradi katerih bi se morala voziti v sosednje mesto, in da ji življenje tudi drugače počasi polzi skozi prste, vendar pa seveda niti slučajno ni čisto nesposobna. Skratka, potrudili so se za resnicoljuben, kompleksen portret.

  Na sliki je bila debeluška v razvlečenem puloverju, razkuštranih sivih las, ki ni gledala v kamero.

  Seveda je bilo največ negativnih komentarjev na spletnem forumu ravno v zvezi s tem, da kdor ne poskrbi za svoj videz, tudi službe ne more najti!

  Skratka, prav ni ne eno ne drugo, ker je treba imeti nekoga za tolči po njem in je prav vseeno, kdo ta osoba je.

  Uživi, drugače.

 • kameleonka // 25.07.2009 21:15

  Eh Nataša, jaz hodim na dopust in na blog popam lušne fotke, vmes pa kljub vsemu še vedno pripopam kakšne žolčne izpade – ne morem da ne bi. Pa se vedno najde kdo, ki pravi naj ignoriram, pa da ni vredno… Včasih se mi zdi, da se preveč razburjam. Pa se bom kljub vsemu razburjala še naprej. Ja, treba se je boriti. :)

 • Svetloba // 25.07.2009 21:25

  Tu in tam te preletim. Tokrat puščam še črkice … No, nič ni bilo slišati iz medijev o zažiganju, hvalabogu!

  Lepo, da ste še borci med nami.

  LP, Svetloba

 • NatašaNataša // 26.07.2009 09:05

  Alcessa – zadnje čase veliko razmišljam o tem, da nekateri ljudje v bistvu zelo malo razmišljajo o prihodnosti in planih B, C, D… Že starši bi morali biti tisti, ki zbudijo otroku željo po znanju in ukvarjanju z različnimi stvarmi. Pa nikakor ne mislim vključevanja otroka v različne interesne dejavnosti, ker sem prepričana, da se da že doma marsikaj pametnega postoriti. Po mojem mnenju bi moralo imeti človeško bitje do konca življenja željo po novih znanjih in jo tudi stalno uresničevati. Pa naj bodo to t.i. hobiji ali pa “resno” izobraževanje, potrjeno z diplomo ali certifikatom. Ker potem skoraj ne bi smelo priti do brezizhodnih situacij, ko nekdo po 20 letih izgubi službo. 20 let, preživetih v isti fabriki, med istimi ljudmi, s skoraj enakimi gibi. Seveda se ti življenje postavi na glavo! Pa mislim, da ne gre toliko za vprašanje golega preživetja – še vedno obstajajo socialni transferji in začasno se da z njimi preživeti – gre za popolni preobrat in prevrednotenje življenja. Tisti, ki celo življenje nabira znanje in menjava področje dela ali pa vsaj delovno okolje, pri iskanju dela ne bo imel toliko težav, kot nekdo, ki so mu vcepili v glavo, da je vrednota to, da na enem področju, v isti firmi, dočaka penzijo. Mislim, da bi nam poleg staršev moral tu priskočiti na pomoč tudi izobraževalni sistem, predvsem pa bi morali poskrbeti za ureditev brezplačnih ali pa cenovno res ugodnih možnosti za izobraževanje odraslih. Em, ne vem, če se moj komentar nanaša na tvoj komentar, ampak mislim, da se strinjava. ;) Uživi še ti!

  Kameleonka – ah, tvoje fotke! Sem ti že povedala, kako se slinim nad njimi… ;) Ne, tista izjava je bila bolj navržena in nikakor mišljena za avtorje reportažnih zapisov, bogato dopolnjenih s sliko. Ali pa fotk s kratkim komentarjem. Tvoje fotke pripovedujejo zgodbo, pa naj si bo plaža na škotskem ali protfan gratiniranih špargljev, na vsaki mi oko obstane malce dlje časa. In NIMAŠ dadističnih komentarjev, bogseusmili, to pa je sploh pomembno! :) Se pridem past. Čau.

  Svetloba – hvala za črkice! :) V Open-u je bilo čudovito vzdušje, Xenđa je imela enega boljših solo nastopov, Milek je zbezala na dan primerno kolumno in jo prebrala in večer se je nadaljeval v strašno lepo noč. Naslednjič tudi grem. Je preveč dobro, da ne bi. ;)

 • kameleonka // 26.07.2009 11:03

  Hm, bom poskrbela, da se boš slinila še naprej. :)

 • NatašaNataša // 26.07.2009 11:40

  Vem, da boš… ;) Pa žolčnih izpadov se tudi ne bom branila.

 • kameleonka // 26.07.2009 12:08

  Vseeno upam, da bo slednjih čim manj. :)

 • carpenskycarpensky // 26.07.2009 18:07

  Fak, če pomislim, sem tudi sam eden izmed teh, ki za vsak k…. uporablja besedo sorry, imaš prav – potem le ta postane nekaj takega kot “stari”, drugače bemuboga se pa vidi, da pišeš že “nekaj” let, všeč mi je tvoj stil, lepo, da si me spomnila na svoj blog, se mi zdi, da znam postati reden gost, uživaj ob Milekovi, i sine (jaz) bi…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !